Kunstgebitten

Soorten kunstgebitten:

Gedeeltelijke gebitsprothese:

Van een gedeeltelijke gebitsprothese wordt gesproken wanneer iemand nog een aantal eigen tanden en kiezen heeft. Een gedeeltelijke prothese die uit metaal bestaat is een frameprothese. Een gedeeltelijke prothese van kunststof is een plaatje. Na controle van de natuurlijke elementen (tanden en kiezen) kan door de tandprotheticus een gebitsvervanging gemaakt worden.

Volledige gebitsprothese:

Sommige mensen hebben onder de gebitsprothese nog een aantal eigen wortels waarop een soort knopje is gemaakt; dit wordt een overkappingsprothese genoemd. Zijn er in het geheel geen eigen tanden meer, dan spreken we over een volledige gebitsprothese. Een volledige gebitsprothese wordt door de tandprotheticus volledig in eigen beheer gemaakt. Ook de nazorg is bij hem in goede handen

Wennen aan een nieuw kunstgebit:

In de tandprothetische praktijk is alle aandacht aan de voor u vervaardigde gebitsprothese besteed. Vergeet u echter niet dat uw kunstgebit niet uw eigen tanden zijn, het blijft een vervanging. Wij achten het nuttig u te wijzen op problemen die zich voordoen in de indraagperiode. Heeft u een probleem bij het dragen van het nieuwe kunstgebit, dan hoeft u zich hierdoor niet te laten ontmoedigen. Meestal is dit ongemak door de tandprotheticus eenvoudig op te lossen.

Pijnplekken aan de kaak:

De eerste dagen na het plaatsen van een nieuw gebit is enige gevoeligheid niet ongewoon. Het gebit moet zich nog zetten. De nieuwe prothese kan het tere tandvlees van de kaak irriteren. Hiervoor moet u terug gaan naar de tandprotheticus. Deze pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf. Door kleine correcties kan de tandprotheticus de pijn verhelpen. Voordat u met pijnklachten komt, moet u de prothese enige tijd gedragen hebben, waardoor de tandprotheticus de plek goed kan zien. Soms zult u voor het verhelpen van een probleem meerdere keren bij hem of haar terug moeten komen. Bij het plaatsen direct na trekken is wondpijn gebruikelijk en kan een gewone pijnstiller nodig zijn. Zorg dat U die in huis heeft, voor het geval dat... Indien U zich met een pijnlijke plek meldt, zorg er dan voor het gebit de voorafgaande 24 uur te dragen.

Spraakmoeilijkheden:
Het is mogelijk, dat u na het plaatsen van de prothese tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervindt, ook dit is veelal een kwestie van gewenning. Wij adviseren u in dat geval extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee heeft. Vooral de S maar ook de T en de D geven in het begin problemen. Oefen Uzelf door het hardop voorlezen van een stuk tekst, train zodoende uw mondspieren.

Eten:
In het begin is elke nieuwe prothese een lastig ding. Het duurt enige tijd voor je ermee kunt kauwen of bijten. Neem niet te grote happen, gebruik zacht voedsel en kauw met de kiezen, aan beide zijden tegelijk. Zo leert u met uw nieuwe prothese om te gaan. In het algemeen geldt, dat u met een prothese nooit extreme dingen kunt doen, zoals de mond wijd openen of de tong ver uitsteken.

Smaak:
In het begin kan de smaak iets veranderd zijn. Deze zal zich na enige tijd echter vanzelf herstellen.

Speeksel:
De speekselvorming raakt door de nieuwe gebitprothese wel eens in de war. Een droge of te vochtige mond is hiervan het gevolg. Dit gaat echter vanzelf weer over.

Dagelijks gebruik:

Als de prothese direct na het trekken van tanden of kiezen geplaatst is, dan houdt u de prothese de eerste 24 uur in, dan maakt u de prothese schoon en doet hem weer 24 uur in. Standaard geldt, dat het beter is voor uw kaken om de prothese 's nachts uit te doen. Dit gaat met name op voor uw onderprothese en kan het slinken van uw onderkaak vertragen. Het tandvlees krijgt dan de gelegenheid om 'bij te komen'. Als u het (boven)gebit niet uit doet, wordt goed schoonmaken en masseren van het tandvlees extra belangrijk. U houdt uw kaken in betere conditie door, na het schoonmaken van uw prothese, het tandvlees van de boven- en onderkaak te masseren en te reinigen. Een zachte tandenborstel is hiervoor het meest geschikt. Als u het wel 's nachts uitdoet, bewaar het gebit dan vochtig! Bewaar de prothese in een afsluitbaar bakje met schoon water. Leg een prothese nooit in heet water.

Het schoonmaken van de prothese:

Reinigen van de prothese zelf:
De prothese moet na iedere maaltijd goed worden schoongemaakt. Na een paar uur dragen komen er net als bij natuurlijke tanden ook voedselresten en bacteriën op uw gebitprothese. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine-, thee-, wijnaanslag enz. Maak de prothese schoon terwijl een laagje water in de wasbak staat, of liever nog: boven een handdoek. Deze maatregelen voorkomen breuk bij vallen. U kunt het beste een speciale protheseborstel gebruiken met water of een alledaags reinigingsmiddel speciaal voor een gebitsprothese. In geval van kalkaanslag is wegzetten in huishoudazijn voor een prothese zonder metalen delen een goede oplossing. Maak niet schoon met alcohol van een hoog percentage omdat dit verkleuringen kan veroorzaken. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals vloeibaar schuurmiddel en bleekwater. Houdt een onderprothese bij het schoonmaken niet tegelijk bij beide uiteinden vast; men zou ze samen kunnen knijpen. Masseer dan ook uw tandvlees met een zachte borstel om de doorbloeding te bevorderen en zo het slinken van de kaken tegen te gaan.

Reinigen van het tandvlees en mondslijmvliezen:
Ook het tandvlees en mondslijmvliezen moet u goed schoonmaken. Neem hiervoor een zachte tandenborstel met gewone tandpasta. Daarmee masseert u minimaal één keer per dag het tandvlees door kleine heen-en-weergaande bewegingen op het tandvlees te maken. Vergeet het gehemelte niet.

Reinigen van eventueel aanwezige wortels:
De wortels dienen ook minimaal één keer per dag te worden schoongemaakt. Ook weer met een zachte tandenborstel met fluoridehoudende tandpasta. Met kleine bewegingen wordt rondom de wortel schoongemaakt.

Controle:

Als uw gebitsprothese los gaat zitten, raadpleeg dan uw tandprotheticus. Gebruik geen kleefpasta of kleefpoeder; het probleem wordt hiermee niet opgelost Ga voor reparaties altijd naar de tandprotheticus, ook als u klachten heeft. Zo voorkomt u ontstekingen. Ook voor een prothesedrager is een regelmatige controle nuttig; vaak zal er niets te doen zijn, soms zal aanpassen of vervangen nodig blijken. Dit is vooral belangrijk, indien tanden en kiezen kortgeleden werden getrokken of als u uw prothese langer heeft dan 5 jaar. Ga in geen geval zelf aan de gang met watten, kleefpasta, voering-laagjes, sigaretten-vloeipapier of iets dergelijks. Dit werkt sneller slinken in de hand. Ga terug naar uw tandprotheticus Zelf lijmen kan een professionele reparatie onmogelijk maken. Bezoek in ieder geval om de twee jaar de tandprotheticus. Hij zorgt ervoor dat de pasvorm en draagcomfort van de prothese zo lang mogelijk optimaal blijven.

Behandeling uitsluitend na
telefonische afspraak. 
Locatie Schagen

DE TANDPROTHETICUS

Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van het kunstgebit. Daarvoor is hij niet alleen technisch, maar ook medisch-biologisch opgeleid.

Lees verder..

IMPLANTATEN

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan.

Lees verder..